De Vier Evangelisten
Deo Sacrum Het Rooms Katholiek koor Deo Sacrum van de parochie De Vier Evangelisten, locatie Maria van Eik en Duinen te Den Haag is sinds 1963 een gemengd koor. Daarvoor bestond het koor alleen uit heren. Waarschijnlijk bestaat het koor sinds de wijding van de kerk in 1882, maar helemaal zeker is dat niet. Sinds 2004 is André Vis werkzaam als organist-dirigent van de parochie van Maria van Eik en Duinen. Oorspronkelijk was Deo Sacrum een herenkoor dat wekelijks op zondagochtend de hoogmis opluisterde met gregoriaanse gezangen en Latijnse missen. In 1963 werd het dameskoor opgericht. Al gauw gingen de beide koren “gemengd” zingen. Zo ontstond het gemengd koor Deo Sacrum. Het koor ondersteunt tijdens de vieringen de samenzang en zingt missen en motetten. Eens per maand zingt het herenkoor gregoriaans.
Cantorij De Vier Evangelisten Op 21 februari 2016 zong de cantorij voor de eerste maal tijdens een viering in de Onze Lieve Vrouw Hemelvaartkerk in Den Haag. Sindsdien heeft deze enthousiaste groep zangers al een flink aantal maal van zich laten horen. Veelal zingt de cantorij muziek waarin het volk kan participeren, maar tijdens offerande en communie wordt er gekozen voor (a capella) motetten van componisten zoals Scarlatti, Eccard, Van Nuffel, Parry, Miskinis, Chilcott, Stanford, Rutter en soms zelfs muziek van eigen hand. Muziek van alle tijden en alle plaatsen dus. Voor meer informatie over wat en wanneer er gezongen wordt kun je kijken op facebook.

Orgel In 1903 bouwde de firma Maarschalkerweerd een nieuw orgel voor de kerk in Loosduinen. Voor die tijd was waarschijnlijk een orgel in gebruik dat was meegenomen uit de oude kerk. Het orgel werd aan de jubilerende pastoor P.A. de Bruijn aangeboden door de parochianen. Het instrument had toen een pneumatisch tractuur. Het orgel werd ingespeeld door A. Giessen in februari 1903. In 1917 werd een elektrische windmachine geplaatst. In de zestiger jaren wordt op verzoek van de toenmalige organist de dispositie gewijzigd tijdens een algehele restauratie. Gelukkig is van het hoofdwerk nog een groot deel van het oorspronkelijke pijpwerk bewaard gebleven, evenals op het pedaal. In 1986 wordt het instrument verplaatst naar het zuidelijk transept van de kerk door de orgelbouwer P.C. Bik uit Leiden. Het orgel krijgt een nieuwe kas, maar het originele front wordt teruggeplaatst. Er kwam een nieuwe windvoorziening en de dispositie bleef ongewijzigd. Sinds 2008 wordt het orgel onderhouden door de firma Adema te Lisse.